Представена публикация

СИНГАПУР - едната половина никога не се вижда!

Скъпи приятели, мина доста време от както съм в Сингапур. . . И аз като съветският журналисти и писател Владимир Цветов, който написа ...

неделя, 9 юни 2013 г.

Новини от Турция - шест полицая са се самоубили от началото на протестите!

Отново препечатвам кореспонденцията си с Моника без никакви корекции и редакции!


Марти здравей! Днес има толкова лоша интернет връзка че почти няма възможност да ти пиша всичко във вид на месаж и аз реших да напиша едно писмо.

Днес е деветият ден на стълкновенията. Откакто премиерът се върна от Северна Африка нападение от полицията в Таксим няма, но за сметка на това във много квартали в Истанбул бруталността на полията се проявява спрямо демонстриращите. Протестите продължават без да има намаление, а напротив всеки ден се увеличава подкрепата. Снощи във Анкара пак имаше нападение на полицията към протестиращите, при първа възможност на връзка в интернет ще ти изпратя видед материали.

В тези минути когато ти пиша хората продължават да се събират в Таксим, ще има митинг който ще започне в 16.00 часа, също така по същото време в Анкара ще започне.
Когато премиерът се върна и на летището събраха хора да го посрещнат с “бурна радост” всички очакваха от неговата реч да произлезе нещо снизходително което да покаже че е готов да изслуша тези хора т.е. народа. Но за съжаление от неговата страстна реч и бурните крайно радикални аплодисменти стана явно ясно че той си държи на своето и няма намерение да отстъпи крачка назад. Което определено дава повод за притеснение, защото това е най-явната провокация от едните 50% към останалата часта 50% народ. Също така във речта му имаше остра критика към световните медии защо публикуват обява на тези групи като имаше в предвид НюЙоркТаймс които не закъсняха да му отговорят с обобщеният въпрос дали той знае какво значи свобода на словото и мисълта. Общо взето сега всичко се обобщава в премиера, всеки очаква от негова страна хладнокръвие и проява на разум за да може да изведе така да се каже колата от калта. Това се коментира, това се очаква но за съжаление той и неговите първични везири напротив те вървят с туба бензин към огъня. До вчера наричаха народа който се изпълчи екстремисти, маргинални групи, шепа мародери това не им стигна и днес вече чуваме следните изказвания от него и първичните му везири използуват още по остри изрази и се стигна до там че вече даже оприличиха на еничари, а движението еничарско въстание. Всички добре знаем кои са били еничарите в Османско време, а най-главното те са били всичко но не и народ с османска идентификация. Както и да е, ейваллах и на това, това движение едва ли ще се поддаде на слабостта да му отговори в този стил а напротив очаквай възможно най-интелигентен отговор който няма да закъснее.

Към този момент хората отново изпълват площада Къзълай в Анкара (където снощи имаше силна полицейска атака), както и площада в Таксим. В Таксим не се предават и подкрепят Анкара. Анкара също е много важно, най-малко колкото Таксим. Понеже премиерът ще се връща в Анкара днес вечерта искат да “изчистят” улиците и площадите от протестиращи. И затова тази вечер очакванията то Анкара тази вечер са в негативна посока, тоест полицията ще атакува жестоко. В момента звучи анонса на полицията . Пак от Анкара, кмета на Анкара събира хора чрез СМС с които да организира “посрещане” на премиера ( което е по поръчка и се стреми да се изправи на крака подломеният авторитет) и като продължение организирват два митинга на партията във Истанбул и в Анкара. Не знам Марти, силно се надявам от всичко това да не стане така че цивилни да започнат да воюват помежду си, всеки носи тези опасения в себе си защото премиерът и неговата свита не приемат демонстриращите като народ който демонстрира съвсем мирно възоснова на правото което му дава конституцията като гражданин на тази държава. За тях това са хора които пият, ругаят религията, най-вече ругаят религията (защото това е най-сигурният коз в ръцете им). А върхът на изказванията днес беше: Конете не умират само защото кучетата искат това! Министърът по Европейската общност във отговор на Американски журналист. Кучетата това сме ние протестиращите и подкрепящите ги.
Днес на бърза ръка ръка обиколи няколко града и навсякъде вся ужас със тлърдоглавата си реч. От тук нататък ще чакаме и ще видим какво ще стане.
Митинга в Таксим продължава, протестите в Анкара продължават. Измир и другите градове също продължават да протестират.

Сега искам да ти дам една последна новина която първо беше изказана от профсъюза на полицията след което се потвърди и вече всички (!) вестници го пишат. А именно: 6 полицая са се самоубили от започването на нападения срещу протестиращите. Това е потресаващо.


И още един факт, лютивият така наречен пиперен газ не е толкова безобиден и се води за вид “оръжие”, много държави предявяат претенция да се забрани продажбата му, но 6 държави не одобряват забраната на продажбата. Кои са тези 6 държави? Това което мога да ти изброя са: САЩ, Великобритания, Израел, Турция, Египет а от тук нататък шестата вече не си я спомням.

Последна минута дерзай Анкара, полицията започна да напада протестиращите.

#occupygezi
#occupyturkey
#weregezi