Представена публикация

СИНГАПУР - едната половина никога не се вижда!

Скъпи приятели, мина доста време от както съм в Сингапур. . . И аз като съветският журналисти и писател Владимир Цветов, който написа ...

четвъртък, 6 юни 2013 г.

Новините от Турция продължават. Моника отново ми изпрати новини. За новата турска дума - ЧАПУЛДЖУ.

Скъпи приятели,
в Турция продължават размириците. Вижте какво получих тази нощ от моята приятелка Моника. В самото начало на моите публикации за Турция аз започнах да я наричам така, както аз я познавам - МОНИКА. Истинското и име тогава не го назовах и се оказва, че е за добро. В съседна Турция са започнали арести на блогъри и активни хора в ТУИТЪР и ФЕЙСБУК. 
В тази публикация можете да прочетете как младежи с леви убеждения бранят празненството на девойки от революцианно мюсулманско движение от евентуален полицейски произвол.

 Прератете го, препечатайте го и го направете достояние на възможно повече хора, моля! 
Публикувам го без корекции и редакция - така, както Моника го е написала:

"Марти здравей! Днес е деветия ден на съпротивлението и петият ден откакто започнаха стълкновенията. Но продължава! Във цялата страна протестите продължават. Хората преодоляха стената (бариерата) на страха.От два дена полицията не влиза в Таксим но почасти стълкновенията с полицията продължават в много точки на града и също така във останалите градове. Последно из цялата страна протестите бяха в 67 точки на страна като главно Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Анталия, Антакия и даже в Тунджели. Днес имаше критичен момент в Ризе, но за радост не се случи онова от което всички много се страхуват - тоест стълкновение на две противоположни групи. Към този момент няма сериозни стълкновения.

Вчера след полунощ имаше нападение на полицията в Истабул отделни точки, Анкара много сериозно, а в Измир през това време започна така да се каже "лов на вещици", тоест полицията започна масово да арестува тези които са споделили във твиттер материал, снимка или видео което да документира вандализма на полицията. Днес почасти бяха пуснати след даване на сведение. Това дали ще продължи нищо не мога да кажа. По интернет и пак по твиттер адвокати и вещи лица започнаха да споделят какво трябва да се направи в случай че бъдеш арестуван по този повод. Също така виртуални експерти споделиха че твиттер не предава IР току така, но фейсбук, мсн и скайп предават. Така че понеже ти пиша от фейсбук имай в предвид че всичко може да се очаква. Както и да е да минем към по-важните развития. Пиша бавно избирам думите с пинцета както всички го правят, защото ситуацията е разположена да приеме за провокация дори една наивно казана дума. Първо искам да ти кажа за СиЕнЕн, не знам дали тази виртуална подписка подейства но мисля че е така. Тази вечер в късен час журналист от турската СиЕнЕн по твиттеи съобщи че СиЕнЕн Интернейшинал са назначили човек от центъра така че казва той от тук нататък това което става в турция едва ли ще си остава затъмнено само за турция. Ето това е една победа, както победа над останалите медии които искат не искат отвориха завесите на очите си. Протестите продължават по много интелигентен начин. Относно хората които протестират днес един от реномираните университети, направиха една анкета кои са тези хора и какво искат. 75% не принадлежат кън никаква политическа линия, същият процент общност никога до сега не са излизали на улицата, включили се в протестите излизайки на улицата, около 39% са възрастова група 19-24 години, 24% са възрастова група 26-30, 50% никога по рано не са демонстрирали, 93 - 95 % протестират за нарушаване на демократичните права и за нямата централна медия. Сега защо ти разказах всичко това? Защото нашият премиер нарече тези хора мародери, с поточна дума шепа мародери. Той щом е решил че дърветата ще се секат значи ще се секат той не смятал за необходимо да пита мнението на шепа мародери. На турски думата в буквален превод е чапулджу! И ето вече всички сме горди от факта че сме чапулджу, смисъла на думата се промени веднага във официалната институция на турския език и прие редица значения едно от които е протестиращ за своите права. Също така от днес може да се види и във Уикипедия. Но за да няма дезинформация във световната медия (защото дори вашата медия първоначално представи тези хора като екстремисти) ползувайки се и от социалната медия събраха пари между себе си и приготвиха една обява която утре ще бъде публикувана във НюЙоркТаймс. Ето в този вид:

 Извини ме че ти пиша всичко толкова подробно но повярвай пиша ти толкова насгъстено от толоковата много информация която има. Това е важно хората да разберат за какво се води тази борба и от кого се води. Пак повтарям това са хора които уважават всеки и всичко най-малко колкото себе си, това са хора които спират на червен светофар, не си присвояват аварийното платно, плащата данъци, не нарушават законите и това са хора които са доста интелигентаната част от мозъка на тази динамика. Това да бъде пояснено още един път.

 Какво ще стане от тук нататък? Все още никой не знае, защото изявленията на вицепремиера не бяха намерени за искренни. Тъй като след неговото изявление нападенията на полицията не спря. Днес имаше среща между двете страни, тоест представителите на движението се серщнаха с вицепремиера и предадоха своите условия като някои от тях бяха гези парк ще си остане парк, проекта за мол казармата ще бъде спрян, губернатора и останалите административни оглавяващи да бъдат поведени под отговорност за насилието на полицията, всички арестувани да бъдат осовбодени и още други. Отговор все още няма,

Днес, тоест тази нощ е един много важен религиозен празник. В Таксим се празнува по един начин който може би само тук може да бъде възможен. Момичета от група революционно мюсюлманско движение четат Коран, а група младежи с леви виждания събрани в обръч покрай тях за да ги предпазят от възможни провокатори. Ето това показаха тези хора че ние живеем заедно и сме богати със различията между нас.

И още нещо искам да добавя, във всичко това или въпреки всичко това намираме на какво да се смеем понеже хумористичната страна на това движение оставя всички нас във възторг. Само да можех да опиша всичко което пише по лозунгите и плакатите и още гафитите по стените. Да приемам че полицията използува несъразмерна сила, но и тя полицията е "права" защото активистите използуват несъразмерна интелигентност. Ейваллах! Забравих да добавя, аз чапулджу!

И се извинявам за правописните и възможни граматични грешки!"


Приятели, надявам се, че съм бил полезен с поредната публикация на информация дошла от Турция!