Представена публикация

СИНГАПУР - едната половина никога не се вижда!

Скъпи приятели, мина доста време от както съм в Сингапур. . . И аз като съветският журналисти и писател Владимир Цветов, който написа ...

неделя, 2 юни 2013 г.

Турция - днес и сега. . . Как ли са комшиите? Прочетете разказа на една обикновена жена, която е свидетел на събитията.

Скъпи приятели, 
копирам дословно това, което моя приятелка от Турция ми изпрати. дори няма да оправям грешките причинени от бързане и притеснение. Няма драма, няма кръв, няма разпилени животи. Има ясна и категорична позиция и желание за по-добро бъдеще и . . .граждански контрол!

"Здравей Марти, накракто обобщено всичко започна със един абсолютно мирен протест в защита на единствено останалата зелена площ на площада в Таксим - Гези Парк. Гези Парк в същото време е символ на Репиублика Турция. Същият парк правителството реши да опустоши парка и на неговото място да построи ултра лукс резиденция и мол под маската на историческата Казарма Топчу (Topçu Kışlası). В началото обявиха че казармата съборена през 1940 година ще бъде построена на същото място като реставрация. Но много скоро стана явно че само названието ще е Казарма Топчу и постройката като форма, но всъщност предназначена за ултра лукс резиденция и шопинг мол. Накратко това е хронологията. Сега от къде започна всичко, на 30. май. дозерите готови да влязат в парка се срещнаха със шепа хора които имаха единственната цел да спрат прастъплението срещу дърветата и да запазят парка. Хората използувайки най-естественното си демократично право както като граждани на този град така и като хора мислещи за утрешните дни когато ще стане ясно че бетона и камъка няма да ни бъдат в полза прегръщайки дърветата и вкопчвайки се заедно един в друг в него ден събарянето на парка и изкопчването на дърветата беше предвратено.
Започна дежурство във парка от страна на демонстрантите. Четат се книги, китари свирят, хоро се играе и протестират. Даже девизите им бяха толкова мирни. Опънаха палатки в парка и продължиха дежурството. И на следващата сутрин 31.май. сутринта в 05.00 часа полициятя заедно със специалните си сили нахлу във парка подпалвайки палатките и стискайки пиперен газ върху спящите хора започна да ги разпръсква. И така се сложи началото на несъразмерната сила на страните. И до тук всичко все още беше само протест за природата, за парка, за дърветата. Един от демонстрантите който с две ръце се вкопчи в едно дърво получи неописуем ритник от един полицай (всичко това е документирано със снимки) и му се скъса един от тестисите. От тази несъразмерна сила всичко пое друга посока. Веднага разпространено по социалната медия хората започнаха да се организират и в другита градове за да бъдат в подкрепа на таксим и гези парк. Тук #direngezi, #occopygezi можете да видите много снимки и много информация ( това е за ползвателите на туитър б.р. ). И ето от тук нататък вече полицията и специалните им служби удвоихи и утроиха използуването на пипереният газ и канони от сгъстена вода. Със подкрепителните демонстрации в другите градове тази демонстрация в един момент се превърна във анти правителственно движение. Стотици хиляди хора потекоха по улиците, стълкновенията със полицията всеки път започваше със несъразмерната сила която полицията използува срещу хора които в ръцете си държат единственно книга, панкари и знаме. Днес е петият ден на движението, има повече от 1000 ранени от които между 30-50 човека тежко ранени. Защото при използуването на газта която трябва да не бъде насочена прямо, те замерят и стрелят директно по жива цел - човек. Някои от тежко ранените са със мозъчно сътресение в резултат на получен прицел на капсула пиперен газ директно в главата. И вече хората вървят срещу този вандализъм, диктатура и тирания. Правителството не прави крачка назад. Целият свят е в подкрепа, също така холивудски звезди като Мадона и Брус Уилис публикуваха в твиттер своя протест в защита на демонстрацията и демонстратите.
Също така има хора които загубиха живота си. Едно момиче прегазено в Истанбул и вчера един младеж прегазен в Анкара от големите машини на полицията. Също така сърдечно болен млад човек почина на място от пипереният газ. Цялата страна е на крак, хората които живеят наблизо покрай местата където са демонстрациите отварят домовете си, помагат със прясно мляко и лимон на тежко пострадалите от пиперен газ. Аптеките отвориха вратите си 24 часа, студентите по медицина са на място и оказват доброволна помощ на всеки прострадал. Болниците са препълнени с ранени. Премиерът вчера се появи по телевизията и много настойчиво повтори че тази казарма ще се построи. Между другото много важно - изключвайки два телевизионни канала централните медии не дават никакви новини. Странното е че CNN International предавайки пряко стълкновенията в Истанбул CNN Turk дава документален филм за пингвините.
Сега ще започна да ти изпращам снимки които са направени от първа ръка. Можеш да ги използувш. Между другото правителството все още мълчи.
И още нещо, непотвърдено. Говори се че след пипереният газ вчера използуваха портокалов газ. Който е много опасен използува от Америка във Виетнам. Но за да се докаже че е портокалов газ трябва да се съберат капсулите им. А пипереният газ който са използували е със изтекъв срок на годност.
Ще продължа да те държа в течение. Постарай се да влезеш във таговете които ди дадох за твитер. Между впрочем вчера блокираха твиттер и фейсбук за известно време след което спряха интернета почти до нула. Хората тук вече вървят за свободата си, срещу фашизма на едно правителство което дойде със демократични избори и в един момент се превърна във единственна тоталитарна сила. Днес Бешар Есад, на когото нашето правителство даваше уроци по демокрация покани нашият премиер да спре да използува сила срещу народа си и да подаде оставка. Следете по международните тв канали" 
 
Моника - аз така я познавам още от България.
 
 
 
 
 
рок група Думан композира тази песен за един ден - 31.май. и тази песен стана марш на движението. Снимките тук са колаж от много повечето които можеш да видиш от твиттер.