Представена публикация

СИНГАПУР - едната половина никога не се вижда!

Скъпи приятели, мина доста време от както съм в Сингапур. . . И аз като съветският журналисти и писател Владимир Цветов, който написа ...

неделя, 21 април 2013 г.

Добро утро - ЧАЛГА и какви са и феновете - умни или прости?

     В края на изтеклата работна седмица СЕМ за трети път отказа лиценз на ЕДИНСТВЕНОТО българско радио специализирано в разпространението на класическа музика. Това радио, без да съм му адвокат, развива дейност, която много държавни културни институти могат само да завиждат да  достигнат като ниво на идеология, мениджмънта му е прекрасен, поддържа ЧАСТЕН симфоничен оркестър и най-важното - възпитава в и разпространява музика, която е останала през вековете!
     Гледам телевизия. Иван и Андрей питат:"Прости ли са феновете на чалгата?". Не знам защо директно в предаването чалгата се нарича ПОПФОЛК? Също така това понятие някак си с цел да не обидим някой се използва по-често от колкото понятието ЧАЛГА.  
     Това, което ме впечатли е как тези две събития се съблаха във времето. Всъщност дали тези, които слушат чалга са прости аз не знам! Но знам, че хора, които "затварят" единствено по рода си радио в една държава и не дават алтернатива, то те са ПРОСТИ!
     Защо са прости ли? Защото лишават огромна част от населението на страната ни да слуша музиката, която обича! Но по-важното е, че не дават НИКАКВА алтернатива!
     Да, не са прости феновете на чалгата! Те си имат това, което искат. Да са живи и здрави! А тези, които обичат класическа музика, ще трябва да я слушат тайно и на дълги вълни, както едно време се слушаше радио "Свободна Европа" или пък в Интернет.