Представена публикация

СИНГАПУР - едната половина никога не се вижда!

Скъпи приятели, мина доста време от както съм в Сингапур. . . И аз като съветският журналисти и писател Владимир Цветов, който написа ...

събота, 30 юли 2011 г.

Човешката ръка може да създава и красиви неща

По стечение на обстоятелствата имах възможността да се разходя до природен парк Гиновци и до манастира "Св. Йоаким Осоговски". И двете места се намират в Р Македония. Недалече от границата. Манастира е на входа на гр. Крива паланка. А природния парк Гиновци е на около 20 км. от Крива паланка. До там се стига по живописен път. Всъщност този, който води до Скопие. Това, което фотоапарата ми видя и, което ме впечатли, са едни отрудени хора, които все пак са намерили време и сили да помислят и за красотата и духовните потребности.

Осоговския манастир е не особено високо в планината закътан в една седловина и защитен от три страни от планината. Четвъртата страна открива красив изглед към долината. Той е първият манастир, който в най-новата история на западната ни съседка е ремонтиран и доведен до състояние да посреща туристи дори и с преспиване. Създаден е и ресторантски комплекс.

В природен парк "Гиновци" пък човекът е създал място, на което умореният пътник може да почине и да се наслади на красотата на природата и човешката мисъл. Там има и малък зоопарк с животни от три континента. Има детски кът и множество езера. Това, което не ми допадна е, че указателните табели и рекламите са доста оскъдни. Също така местните хора като чели не знаят за него. Като ги попитаме за пътя те ни пращат на всякакви други "подобни" места. Но ние го намерихме въпреки тях.

Бих искал да споделя с вас няколко снимки, които направих преди, по време и след обяда ми в ресторанта на природен парк "Гиновци"!

Да си пожелаем повече такива красиви места и дано снимките ви допаднат!